Ga mee op excursie naar de afdeling ‘Hyperbare Geneeskunde’ in het AMC.
Deze middag is een erg interessante uitbreiding van je theoretische duikkennis over wat druk op je lichaam tijdens een duik doet en hoe deze kamer duikers helpt na een ongeval. Ook gaat men in op de helende eigenschappen van druk op een genezend lichaam.
Je krijgt een presentatie over de medische aspecten van de hyperbare- en de duikgeneeskunde.
Daarna wordt er een ‘droge’ duik gemaakt naar 14 meter in de hyperbare kamer. Je wordt kunstmatig naar een diepte gebracht van ca 14 meter. Neem hierbij gerust je duikcomputer / horloge mee, AMC zorgt voor een bak met water. Camera’s mogen mee mits in een onderwaterhuis. Vergeet ook het logboek niet zodat de droge duik gelogd kan worden.
Voorafgaand aan het maken van de droge duik moet er een medische verklaring van gezondheid ondertekend worden (geen duikkeuring), houd hier ook rekening mee. AMC zal op de dag zelf het formulier nog uitleggen.
Degenen die niet mee willen met de droge duik kunnen boven bij het controle paneel kijken, hier zijn de schermen van de camera’s die in de tank hangen en is er dus te volgen wat er binnen gebeurt.
De niet duikers mogen mee mits zij goed kunnen klaren en goede instructies daarover hebben gekregen en zij ook de medische verklaring hebben getekend.
AMC is als hyperbare kamer 24-uur beschikbaar voor spoed dus de kans bestaat altijd dat zij de rondleiding moeten annuleren vanwege een spoed behandeling. Er wordt dan een nieuwe datum gepland.
Wees er wel snel bij want het maximum aantal deelnemers is 20.
Wanneer is de rondleiding?
De rondleiding vindt plaats op zondag 24 november om 12.00 uur uur en duurt ongeveer 2,5 uur.
Wat kost de rondleiding?
De kosten zijn € 17,50 per persoon.
Voor wie is de rondleiding geschikt?
Deze excursie is vanaf 16 jaar en duikers en niet duikers (niet duikers maken alleen de droge duik niet)
Alvast een klein stukje theorie
Als je een duik maakt, wordt het gasmolecuul stikstof opgelost in het bloed en weefsels. Zwem je te snel naar boven, zonder onderweg even te stoppen, dan gaan de opgeloste moleculen in het bloed gasbellen vormen. Vergelijk het met een fles bruisend water: als je die schudt en daarna snel opent, spuit het water eruit. De gasbelletjes kunnen vervolgens vastlopen in de bloedvaten en deze verstoppen, met alle gevolgen van dien. Afhankelijk van de plek waar de doorbloeding belemmerd wordt, krijgt de duiker klachten die variëren van spier- en gewrichtspijn tot duizeligheid, misselijkheid, verlammingsverschijnselen en evenwichtsklachten, de bekende decompressieziekte of caissonziekte.
Het blijft een bijzondere verschijning op de AMC-locatie van Amsterdam UMC: de hyperbare kamer. Deze enorme tank bestaat al meer dan 60 jaar. Inmiddels zijn er duizenden patiënten in behandeld. Van mensen met een diabetische voet of schade door bestraling tot duikers en arbeiders die aan de Noord/Zuidlijn werkten. Het is bovendien de enige plek waar acute patiënten terecht kunnen voor een behandeling onder druk.